κορίτσι με κόκκινο φόρεμα μπροστά από το θησαυροφυλάκιο στην Πέτρα

Η Ιορδανία είναι ένας τέλειος ταξιδιωτικός προορισμός. Έχει απόκοσμα τοπία, μακρά και πολύπλοκη ιστορία, παραλίες στα Νότια, τη Νεκρά Θάλασσα, έρημο και ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου – την Πέτρα.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν επισκεφτείς την Ιορδανία.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Αραβικά 🇯🇴

a Νόμισμα: Δηνάριο Ιορδανίας (JOD)

o Έγγραφα: Διαβατήριο

o Roaming: Θα πρέπει να αγοράσεις τοπική Sim ή e-Sim από εδώ

Αν θες να γνωρίσεις την Ιορδανία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

1. Φιλόξενοι άνθρωποι

Οι άνθρωποι στην Ιορδανία είναι πραγματικά πολλοί φιλόξενοι – ίσως οι πιο φιλόξενοι άνθρωποι που έχω συναντήσει ως τώρα στα ταξίδια μου.

Η φιλοξενία είναι τρόπος ζωής στην Ιορδανία, καθώς η χώρα ανέκαθεν υποδεχόταν επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καραβάνια που ταξίδευαν από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη διέσχιζαν την Ιορδανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ιορδανοί να συνηθίσουν στο να υποδέχονται κόσμο από κάθε γωνιά του κόσμου και το καλωσόρισμα των ξένων πέρασε στην παράδοσή τους.

2. Είναι το αλκοόλ νόμιμο στην Ιορδανία;

Το αλκοόλ είναι νόμιμο στην Ιορδανία, αλλά η κατανάλωσή του δεν είναι και πολύ διαδεδομένη. Τα περισσότερα μαγαζιά δεν σερβίρουν καν και όσα σερβίρουν το έχουν αρκετά ακριβό, καθώς έχει υψηλή φορολογία.

Extra tip: Αν ψάχνεις αλκοόλ στο Αμμάν, θα βρεις στο c.ling rooftop. Είναι ένα πολύ ωραίο κοκτεϊλάδικο στο Rainbow street, αλλά είναι κάπως τσιμπημένο.

Extra tip2: Αν βρίσκεσαι στην Ιορδανία την περίοδο του ραμαζάνι, έχε στο νου σου ότι η πώληση αλκοόλ είναι παράνομη αυτό το μήνα.

Κορίτσι επιπλέει στη Νεκρά θάλασσα

“Το να επιπλέεις στη Νεκρά θάλασσα ήταν μια πολύ μοναδική εμπειρία”

3. Τι να φορέσω στην Ιορδανία;

Η Ιορδανία είναι μια μουσουλμανική χώρα και το ντύσιμο πρέπει να είναι ανάλογο. Είναι πιο αυστηροί από το Μαρόκο, επομένως προτίμησε μακριά φορέματα και παντελόνια, κλειστά στο μπούστο και όχι κοντά μπλουζάκια.

Extra tip: Ένα μαντήλι μπορεί να σου φανεί πολύ χρήσιμο, για να καλύψεις μαλλιά ή ώμους σε περίπτωση που χρειαστεί.

4. Πίνετε το νερό της βρύσης;

Το νερό της βρύσης στην Ιορδανία δεν είναι πόσιμο πουθενά! Ευτυχώς για μας το εμφιαλωμένο νερό είναι φθηνό καθώς κοστίζει 25 – 50 JOD και σε ακραίες περιπτώσεις 1JOD. Επίσης, στα περισσότερα ξενοδοχεία σου παρέχουν δωρεάν εμφιαλωμένο νερό και μπορείς να βρεις εύκολα σε όλα τα μαγαζιά.

5. Χρειάζεσαι βίζα για να επισκεφτείς την Ιορδανία

Αν έχεις Ελληνικό διαβατήριο τότε χρειάζεσαι βίζα για να μπεις στην Ιορδανία. Είναι πολύ εύκολο να την αποκτήσεις όταν φτάσεις στο αεροδρόμιο και κοστίζει 40 JOD. Μπορείς όμως να την αποκτήσεις και δωρεάν αν αγοράσεις το Jordan pass. Ένα πάσο που σου δίνει δωρεάν πρόσβαση στα περισσότερα αξιοθέατα της χώρας και δωρεάν βίζα.

Ιορδανικό φαγητό, πιάτα πάνω στο τραπέζι

“Ιορδανικό μεσημεριανό στο Beit Ali στο χωριό As-Salt”

6. Είναι απαραίτητα τα tips στην Ιορδανία;

Τα tips δεν είναι απαραίτητα στην Ιορδανία και πολλές φορές μάλιστα χρεώνουν ένα ποσοστό του λογαριασμού για το σέρβις. Επομένως, πριν αφήσεις tips τσέκαρε πρώτα την απόδειξη μήπως στο έχουν χρεώσει ήδη.

7. Τα ταξί είναι φθηνά

Τα ταξί στην Ιορδανία είναι πολύ φθηνά. Συχνά όμως εκμεταλλεύονται τους τουρίστες και τους βάζουν να πληρώσουν τα διπλά ακόμα και τα τριπλά, ή ισχυρίζονται ότι έχουν σπασμένο μετρητή. Για να αποφύγεις όλα αυτά απλά ζήτησέ τους να ενεργοποιήσουν τον μετρητή μόλις μπεις στο ταξί και πες τους να σου δείξουν που αναγράφεται το ποσό που πρέπει να πληρώσεις.

Extra tip: Ωστόσο ένας ακόμα πιο εύκολος τρόπος, είναι να χρησιμοποιήσεις το uber. Είναι πολύ φθηνό, πληρώνεις μέσω της εφαρμογής και δεν υπάρχει περίπτωση να σε κλέψουν. Εμείς το χρησιμοποιήσαμε πάρα πολύ στο ταξίδι μας στο Αμμάν και πραγματικά δεν μας κόστισε τίποτα.

8. Μπορώ να πάρω αλάτι από τη Νεκρά Θάλασσα;

Δυστυχώς αν δεν έχεις βαλίτσα που πάει κάτω, δεν μπορείς να πάρεις ούτε αλάτι από τη Νεκρά Θάλασσα, ούτε άμμο από το Wadi Rum. Δεν ξέρω για πιο λόγο, αλλά είναι πολύ αυστηροί με αυτό και αν έχεις ένα μπουκάλι γεμάτο με κάτι από τα δύο θα σου το πετάξουν, όπως έκαναν και σε μας. Δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο και για τα συσκευασμένα προϊόντα της Νεκράς Θάλασσας, αλλά μην αγχώνεσαι καθώς στο αεροδρόμιο θα βρεις τα πάντα και σε πολύ λογικές τιμές.

9. Ίντερνετ στην Ιορδανία

Αν θες να έχεις internet στην Ιορδανία θα πρέπει να πάρεις τοπική sim. Μπορείς είτε να επισκεφτείς έναν τοπικό πάροχο στην πόλη, είτε να αγοράσεις από το αεροδρόμιο, είτε να πάρεις μια e-sim εκ των προτέρων.

Extra tip: Η πιο φθηνή τοπική εταιρία είναι η orange. Επίσης, μπορεί να έχει κάποιο καλό πακέτο και το ξενοδοχείο σου. Εμείς μείναμε στο Carob hostel στο Αμμάν και πήραμε ένα pocket WiFi από εκεί.

Extra tip2Στην έρημο του Wadi Rum δεν θα έχεις σήμα.

10. Το κάπνισμα επιτρέπεται στην Ιορδανία

Το κάπνισμα είναι μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Ιορδανών και επιτρέπεται σχεδόν παντού. Μπορείς να καπνίσεις στα ταξί, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα εμπορικά κέντρα, κα. Ας μην μιλήσουμε για τον ναργιλέ που μπορείς να βρεις σε όλες τις καφετέριες, αλλά ακόμα και στις πλατείες. Σε πολλές πλατείες θα βρεις πωλητές που σου ετοιμάζουν ναργιλέ και μπορείς να τον καπνίσεις εκεί.

κορίτσι στην έρημο πάνω στην καρότσα αγροτικού στην Ιορδανία

“Jeep tour στην έρημο του Wadi Rum”

11. Λειτουργούν τα πάντα κανονικά στο ραμαζάνι στην Ιορδανία;

Το Ραμαζάνι είναι ένας ιερός μήνας νηστείας και ενδοσκόπησης για τους μουσουλμάνους. Οι ημερομηνίες αλλάζουν κάθε χρόνο, γι΄αυτό καλό θα ήταν να τις τσεκάρεις εδώ πριν πας.

Σε αντίθεση με το Μαρόκο, το Ραμαζάνι εδώ θα επηρεάσει το ταξίδι σου, καθώς τα περισσότερα εστιατόρια και μαγαζιά θα παραμένουν κλειστά μέχρι τη δύση του ηλίου και θα μπορείς να βρεις φαγητό μόνο σε μεγάλα ξενοδοχεία. Επίσης, καλό θα ήταν να σεβαστείς τους ντόπιους και όταν τρως να μένεις μακριά από τα βλέμματα των ντόπιων.

ζευγάρι φοράει αραβικά μαντήλια

“Εδώ ψωνίσαμε μαντίλια στο Αμμάν”

12. Μπορώ να περάσω το drone μου από το αεροδρόμιο της Ιορδανίας;

Αν έχεις drone μαζί σου να υπολογίσεις μισή ώρα καθυστέρηση, καθώς θα το περάσουν πολλούς ελέγχους και πρέπει να σου εκδώσουν κάτι χαρτιά για να μπορέσεις να το πάρεις μαζί σου. Εμάς μας το έλεγξαν τρεις φορές και περιμέναμε περίπου μισή ώρα για τα χαρτιά.

13. Κάνε παζάρια

Τα παζάρια είναι μέρος της κουλτούρας των Ιορδανών και η μισή ευχαρίστηση στα ψώνια. Επομένως, όπου και να πας μην πληρώσεις ποτέ την τιμή που σου λένε… Κάνε παζάρια και ζήτα κάτι αρκετά λιγότερο.

Extra tip: Έχε στο νου σου ότι οι τιμές που σου λένε μπορεί να είναι και τριπλάσιες απ’ όσο αξίζει στα αλήθεια το προϊόν, γι’ αυτό ξεκίνα με μια πολύ χαμηλή προσφορά.

Extra tip2: Πάντα όταν ξεκινάς μια διαδικασία διαπραγμάτευσης να έχεις στο νου σου πόσα είσαι διατεθειμένος να δώσεις γι’ αυτό το προϊόν και να μην το σκέφτεσαι εκείνη την ώρα.

14. Μπορώ να πληρώνω με κάρτα στην Ιορδανία;

Επειδή πολλοί με ρωτάτε “Μπορώ να πληρώνω με κάρτα στην Ιορδανία;” ή ” Χρειάζομαι cash στην Ιορδανία;” , η δική μου εμπειρία έδειξε τα εξής: Σε πάρα πολλά μέρη όπως βενζινάδικα, μικρά ξενοδοχεία, εστιατόρια, περίπτερα κ.α. δεν δεχόντουσαν πληρωμές με κάρτα παρά μόνο με μετρητά.

Extra tip: Να ξέρεις ότι ακόμα κι αν χρησιμοποιείς revolute τα ATM θα σου κρατήσουν προμήθεια 4 – 7 JOD ανεξάρτητα από το ποσό της ανάληψης. Το μόνο ATM που δεν κράτησε προμήθεια ήταν της Investbank.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να περάσεις τόσο τέλεια όσο πέρασα κι εγώ στην Ιορδανία. Αν έχεις κάποια ερώτηση που δεν απαντιέται στο post, γράψε μου στα σχόλια και θα χαρώ να σου την απαντήσω. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! 



Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment