τα χαρακτηριστικά σπίτια του Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ αν και είναι μια φαν πόλη, δεν παύει να έχει κανόνες και κάποια πράγματα να απαγορεύονται! Μην κάνεις αυτά τα πράγματα για να μην χρειαστεί να πληρώσεις μια περιουσία στα πρόστιμα.

Σε αυτό το post θα δεις 10 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις στο Άμστερνταμ και για ποιο λόγο.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

a Γλώσσα: Ολλανδικά 🇳🇱

a Νόμισμα: ευρώ (€)

o Έγγραφα: Ταυτότητα / Διαβατήριο

o Roaming: Δωρεάν! (Προσοχή στα φοιτητικά πακέτα που εξαιρούνται)

Αν θες να γνωρίσεις την Ολλανδία μπορείς να διαβάσεις εδώ.

1. Μην καπνίζεις χόρτο παντού

Μπορεί το χόρτο να είναι νόμιμο στο Άμστερνταμ, αλλά αυτό συμβαίνει υπό κάποιες προϋποθέσεις… Δεν επιτρέπεται να καπνίζεις παντού και ειδικά σε κάποιους πολύ γνωστούς δρόμους, όπως το Red light District.

Για να είσαι σίγουρος για το που επιτρέπεται και που όχι, μπορείς να αγοράσεις τσιγάρα, space brownies κ.α. από τα coffee shops και να τα καπνίσεις εκεί. Σε όλα αυτά τα μαγαζιά επιτρέπεται και δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

ταμπέλα που απαγορεύει το χόρτο στο Άμστερνταμ

“Να κοιτάς πάντα τις ταμπέλες”

2. Μην αφήσεις το ποδήλατό σου ούτε λεπτό

Η κλοπή ποδηλάτων στο Άμστερνταμ είναι πολύ διαδεδομένη και δεν πρέπει για κανένα λόγο να αφήσεις το ποδήλατό σου ξεκλείδωτο ούτε λεπτό. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σου το κλέψουν, γι’ αυτό να το κλειδώνεις πάντα πολύ καλά και ακόμα καλύτερα, ρώτα στο ξενοδοχείο σου αν έχουν κλειστό χώρο για τα ποδήλατα.

Extra tip: Από εκεί που θα νοικιάσεις το ποδήαλτό σου, θα σου δώσουν δύο διαφορετικές κλειδαριές. Η μια είναι αλυσίδα και είναι για να δένεις τα ποδήλατα στα κάγκελα και η άλλη είναι ενσωματωμένη πάνω στο ποδήλατο για όταν δεν βρίσκεις κάποια κολώνα να το δέσεις και απλά κλειδώνει την πίσω ρόδα.

κορίτσι πάνω σε γέφυρα στο Άμστερνταμ με φόντο το red light district

“Έχει πολλού φύλακες για ασφάλεια, αλλά και να ρυθμίζουν την κυκλοφορία”

3. Μην πας στο Red light district τη μέρα

Η περιοχή Red light district είναι αρκετά φυσιολογική το πρωί και τίποτα το ενδιαφέρον δεν συμβαίνει. Μόλις δύει ο ήλιος, τα κόκκινα φώτα φωτίζουν την περιοχή και οι δρόμοι γεμίζουν με κόσμο. Πολύ κόσμο!

4. Μην τραβάς φωτογραφίες τα κορίτσια στο Red light district

Καλό είναι να δείξεις σεβασμό προς τα κορίτσια που εργάζονται και να μην επιδιώξεις να βγάλεις κάποια φωτογραφία ή βίντεο. Αν σε δουν είναι πολύ πιθανό να αφήσουν την βιτρίνα τους και να έρθουν να πάρουν το κινητό σου και το πετάξουν στο κανάλι. Επειδή νομίζω πως κανένας δεν το θέλει αυτό, να είσαι πολύ προσεκτικός με σεβασμό προς αυτές.

5. Μην μείνεις μόνο στο Άμστερνταμ

Το Άμστερνταμ είναι μια πολύ όμορφη πόλη, αλλά και τα χωριά και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας είναι επίσης πολύ όμορφες. Το πιο κοντινό χωριό που αξίζει να επισκεφτείς είναι το Zaandam, που είναι γνωστό για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική κάποιον κτηρίων, τους ανεμόμυλους και το εργοστάσιο ξύλινων τσόκαρων.

6. Μην πας απροετοίμαστος

Το Άμστερνταμ είναι μια πολύ γνωστή και τουριστική πόλη με κόσμο όλο το χρόνο. Αν θες να ευχαριστηθείς το ταξίδι σου, θα πρέπει να έχεις βρει εκ των προτέρων που θες να φας και να έχεις κάνει κρατήσεις.

Πολλά γνωστά μαγαζιά όπως το Ted’s θα σου ζητήσουν να πληρώσεις ένα ποσό των 5€ ανά άτομο κατά την κράτηση, το οποίο θα αφαιρεθεί από τον τελικό σου λογαριασμό. Μην ανησυχήσεις, είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία και προχώρα κανονικά στην κράτησή σου.

Δες εδώ τα καλύτερα μέρη για φθηνό φαγητό στο Άμστερνταμ.

7. Μην πίνεις αλκοόλ σε δημόσιους χώρους

Η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται και το πρόστιμο είναι 95€ που θα πρέπει να το πληρώσεις επί τόπου στον εκάστοτε αστυνομικό.

Άλλο ένα πράγμα που απαγορεύεται η δημόσια ούρηση. Νομίζω δεν χρειαζόταν να το αναφέρω, αλλά μιας που το πρόστιμο είναι 140€ το αφήνω εδώ σαν έξτρα τιπ.

8. Μην περπατάς στον ποδηλατόδρομο

Τα ποδήλατα στο Άμστερνταμ είναι πολύ πιθανό να είναι περισσότερα και από τα αυτοκίνητα. Οι ποδηλατόδρομοι είναι πάντα γεμάτοι και με πολύ κίνηση. Οι Ολλανδοί ποδηλάτες φημίζονται και είναι ο λόγος που δεν πρέπει να περπατάς στον ποδηλατόδρομο. Στην καλύτερη περίπτωση θα σου χτυπήσουν το κουδουνάκι τους νευριασμένοι και κάτι θα σου ψιθυρίσουν, αλλά είναι και οι άλλοι που δεν θα σταματήσουν και θα περάσουν με φόρα από δίπλα σου, χτυπώντας σε με το τιμόνι τους.

Κάθε χρόνο είναι αρκετοί οι τουρίστες που χτυπάνε από ποδήλατα, μην είσαι ένας από αυτούς!

αγόρι και κορίτσι κάνουν μαζί σε διπλό ποδήλατο σε ένα πάρκο στο Άμστερνταμ

“Εμείς κάναμε για πρώτη φορά με tandem και πήγαμε στο πάρκο για προπόνηση στην αρχή”

πρόγραμμαΕδώ μπορείς να βρεις ένα πρόγραμμα 2 ημερών για το Άμστερνταμ, που έχω φτιάξει εγώ, ώστε να σε βοηθήσω να δεις τα αξιοθέατα, να δοκιμάσεις καλά εστιατόρια και να ζήσεις τα καλύτερα του Άμστερνταμ.

9. Μην νοικιάζεις ποδήλατο αν δεν γνωρίζεις τους νόμους

Τα ποδήλατα στο Άμστερνταμ είναι λίγο πολύ σαν τα αυτοκίνητα. Οι ποδηλάτες πρέπει να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς, να σταματάνε στα κόκκινα φανάρια για τα ποδήλατα και να προειδοποιούν όταν πρόκειται να αλλάξουν κατεύθυνση. Επίσης, πρέπει πάντα να έχεις το νου σου αν ετοιμάζεσαι για προσπέραση, ότι κανείς δεν προσπαθεί να σε προσπεράσει. Τέλος, όταν πλησιάζεις σε διασταύρωση υπάρχουν στο πάτωμα κάτι κίτρινα τρίγωνα. Όταν το τρίγωνο είναι στραμμένο προς τα εσένα σημαίνει ότι πρέπει να παραχωρήσεις προτεραιότητα.

10. Μην πάρεις τίποτα δωρεάν από κανέναν

Δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει αυτό, καθώς δεν συνέβει σε μας, αλλά το διάβασα σε κάποια site ντόπιων.

Αυτή η συμβουλή είναι ειδικά για τους solo travelers. Μην πάρεις τίποτα από κάποιον που σου το προσφέρει δωρεάν. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κάποια απάτη. Πιο γνωστή απ’ όλες είναι μια κοπελίτσα ή μια γιαγιά που μοιράζουν δωρεάν μπισκότα για να σε καλωσορίσουν στην πόλη. Μόλις το φας αρχίζεις και νιώθεις μια απίστευτη υπνηλία, αλλά ευτυχώς βρίσκεται ακόμα κοντά και προσφέρεται να σε βοηθήσει. Μόλις ξυπνήσεις βρίσκεσαι πεταμένος σε κάποιο στενό, χωρίς τα υπάρχοντά σου.

Αν και το Άμστερνταμ είναι μία από τις πιο ασφαλής πόλεις στην Ευρώπη, οι πορτοφολάκιδες που στοχεύουν τους τουρίστες είναι πολλοί. Να είσαι προσεκτικός!

Budget

Το Άμστερνταμ δεν είναι και πολύ οικονομική πόλη, αλλά τα μουσεία του έχουν πολύ καλές τιμές ειδικά αν είσαι κάτω των 18.

o  Αεροπορικά: Αν τα κλείσεις από νωρίς μπορείς να βρεις από 165€ πήγαινε έλα, το άτομο, από Αθήνα. Κλείστα εδώ.

a ΜΜΜ: Το μονό εισιτήριο κοστίζει 2,50€ και το ημερήσιο εισιτήριο 9,00€. Ή μπορείς να νοικιάσεις αμάξι από εδώ.

o Ξενοδοχεία: Οι τιμές των ξενοδοχείων ξεκινούν από τα 60€ τη βραδιά, στο κέντρο της πόλης. Δες όλα τα καταλύματα εδώ.

o Φαγητό: Σε μαγαζιά με δύο ευρουλάκια google, κοστίζει περίπου 12,00€ το πιάτο.

a Κάρτα SIM: Η Ολλανδία ανήκει στις χώρες με δωρεάν περιαγωγή δεδομένων.

Ελπίζω να σε βοήθησα και να μην κάνεις στο Άμστερνταμ αυτά τα λάθη. Αν σου άρεσαν αυτά που διάβασες κάνε follow και subscribe για να μαθαίνεις πρώτος τις ταξιδιωτικές μου συμβουλές. Τα λέμε σε ένα επόμενο ταξίδι. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς και ταξιδέψτε


Έφτασες μέχρι εδώ;
 

Ελπίζω να βρήκες το κείμενο ευανάγνωστο χωρίς κουραστικές διαφημίσεις ανάμεσα. Αν θες παρ’ όλα αυτά να στηρίξεις την συντήρηση του blog, τότε μπορείς να κάνεις κλικ στην παρακάτω διαφήμιση (εάν αυτή εμφανίζεται). Για σένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά για μένα είναι εκπληκτικά βοηθητικό. Thank youuu! Είμαι ένα άτομο που αγαπώ τα ταξίδια και δεν μπορώ να φανταστώ τις μέρες μου να περνούν χωρίς να ψάχνω κάποιο νέο προορισμό. Από μικρή, οι γονείς μου είχαν πάντα μια βαλίτσα έτοιμη για ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής. Δεν θέλει πολύ λοιπόν για να κολλήσει κανείς το μικρόβιο του ταξιδιώτη. Γεννήθηκα στην Αθήνα και τα περισσότερα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα πέρασα στα Χανιά. Σπούδασα στο Ελληνικό μεσογειακό πανεπιστήμιο Ηρακλείου κοινωνική εργασία και πλέον ζω στο Αμβούργο, μια παραθαλάσσια γερμανική πόλη. Η δημιουργία αυτού του blog ξεκίνησε πριν από περίπου… χρόνια, σε μια προσπάθεια να γεμίσω τον ελεύθερό μου χρόνο με κάτι που μου αρέσει, αλλά και να βοηθήσω όποιον θέλει να ταξιδέψει. Πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό ημερολόγιο με προσωπικές σημειώσεις, συμβουλές, φωτογραφίες, βίντεο και πολλές ιδέες.

post a comment

0
    0
    ΚΑΛΑΘΙ
    Το καλάθι σου είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα